Kesämökin sähkönkulutus

Kesämökin sähkönkulutus voi vaihdella suuresti riippuen mökin koosta, varustelutasosta ja siitä, kuinka usein ja mihin vuoden aikaan sitä käytetään. Pienen kesämökin sähkönkulutus voi olla verrattavissa kerrostaloyksiöön, kun taas suuremman ja paremmin varustellun mökin kulutus saattaa vastata omakotitaloa. Kesämökin keskimääräinen sähkönkulutus voi olla noin 2 000–15 000 kilowattituntia vuodessa.

Kun ajatellaan sähkönkulutusta mökillä, on tärkeää ottaa huomioon erilaiset lämmitysmenetelmät, kodinkoneiden teho ja käyttö sekä valaistus. Mökin käyttö astuu uudelle tasolle, kun ymmärrätte kulutuksen perustekijät ja valitsette sopivan sähkösopimuksen oman käyttötarpeenne mukaan. Esimerkiksi jos mökillä vietetään eniten aikaa kesäisin ja viikonloppuisin, kannattaa punnita kausiluontoista sähkösopimusta, joka mahdollistaa kustannustehokkaan sähkönkulutuksen.

Sähkölämmityksen osuus voi olla merkittävä mökin sähkönkulutuksessa, etenkin jos mökkiä käytetään myös talvella. Lämmitysmuodon valinta on siis olennainen tekijä sähkönkulutuksen hallinnassa. Jos mökin lämmitys tuottaa päänvaivaa, on hyvä selvittää erilaisia vaihtoehtoja sekä niiden vaikutusta energiankulutukseen. Kuten missä tahansa kodissa, myös mökillä energiatehokkuustoimet ja oikein mitoitettu lämmitysjärjestelmä voivat tuoda merkittäviä säästöjä.