Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen hinnanmuutos

Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen hinnanmuutos lyhyesti

 • Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus ei ole sidottu määrättyyn aikaväliin, vaan jatkuu niin kauan kuin kumpikaan osapuoli ei sitä irtisano.
 • Sähkön hinta tällaisissa sopimuksissa voi muuttua sähkömarkkinoiden hintavaihtelujen mukaisesti.
 • Sähköyhtiöllä on oikeus muuttaa hintoja, mutta muutoksesta on ilmoitettava asiakkaalle etukäteen, usein vähintään yhden kuukauden varoitusajalla.
 • Asiakas voi irtisanoa sopimuksen, jos ei hyväksy uutta hintaa.
 • On tärkeää seurata laskuja ja sähköyhtiön tiedotteita, jotta pysyy ajan tasalla mahdollisista hinnanmuutoksista.
 • Toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa ei yleensä ole sopimussakkoja, mutta irtisanomisehtojen ja -aikojen noudattaminen on silti tärkeää.

Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen hinnanmuutos
Sisällysluettelo

  Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen hinnanmuutos

  Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on joustava vaihtoehto määräaikaiselle sopimukselle. Tämä tarkoittaa, että sopimus on voimassa, kunnes sinä tai sähköyhtiö irtisanotte sen. Usein toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen hinta on määräaikaista sopimusta korkeampi, mutta se tarjoaa sinulle mahdollisuuden irtisanoa sopimus lyhyemmällä irtisanomisajalla.

  Hintojen muutokset toistaiseksi voimassa olevissa sähkösopimuksissa voivat johtua monista syistä, kuten sähkön markkinahintojen vaihteluista tai sähköyhtiöiden omista hinnoittelupäätöksistä. Näiden sopimusten hinnat eivät ole kiinteitä, joten on tärkeää seurata sähkön hintaa aktiivisesti ja vertailla eri vaihtoehtoja tarpeen mukaan.

  Voit helposti vertailla sähköyhtiöitä ja heidän tarjoamiaan toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia käyttämällä LVE.fi-sivuston sähkön kilpailutuspalvelua. Palvelu auttaa sinua löytämään edullisimman ja sopivimman sähkösopimuksen juuri sinun tarpeisiisi.

  On tärkeää huomioida, että toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten sopimusehdot voivat vaihdella eri sähköyhtiöiden välillä. Ehdot voivat esimerkiksi koskea irtisanomisaikaa, vakuuksien vaatimista tai muita erityisehtoja. Lue sopimusehdot huolellisesti ja vertaile niitä eri yhtiöiden tarjouksiin, jotta löydät juuri sinulle parhaiten sopivan sähkösopimuksen.

  Muista, että voit aina irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen lyhyemmällä irtisanomisajalla kuin määräaikaisen sopimuksen. Tämä mahdollistaa joustavuuden ja helppouden vaihtaa sähköyhtiötä, mikäli löydät paremman tarjouksen tai olet tyytymätön nykyiseen palveluun.

  Ymmärrä sähkölaskusi

  Sähkölasku koostuu eri osista, joiden ymmärtäminen auttaa sinua seuraamaan sähkönkulutustasi. Ensimmäinen osa on sähkön kulutus. Tämä tarkoittaa sitä, kuinka paljon sähköä käytät aikayksikössä, kuten kuukaudessa. Se lasketaan yksiköissä nimeltä kilowattitunti (kWh).

  Toinen oleellinen osa on perusmaksu. Se on kiinteä summa, joka veloitetaan palveluntarjoajasi toimesta riippumatta siitä, kuinka paljon sähköä käytät. Perusmaksu kattaa esimerkiksi sähköliittymän ylläpidon.

  Sähkölaskuun sisältyy myös sähkön siirtohinta, joka kattaa sähkön kuljetuksen verkosta kotiisi. Tämä hinta on erotettu sähkön myyntihinnasta ja se veloitetaan verkonhaltijan toimesta.

  Laskussasi näkyy lisäksi sähkövero, joka on valtion määräämä vero sähkönkulutuksesta. Sähköveroa maksetaan sekä sähkön myynnistä että siirrosta.

  Viimeisenä osana sähkölaskusta löydät arvonlisävero (ALV). Se on vero, joka lisätään sähkön myyntihintaan, siirtohintaan sekä perusmaksuun. Suomessa alv taso on yleensä 24%.

  Kun olet ymmärtänyt nämä eri osat, voit tarkastella ja vertailla erilaisia sähkösopimuksia paremmin, kuten toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus ja hinnan muutos. LVE.fi sähkövertailu auttaa sinua löytämään sinulle parhaiten sopivan sähkösopimuksen, joka huomioi kaikki edellä mainitut osatekijät.

  Verkkopalvelujen käyttäjä

  Sähkösopimuksen valinta voi olla haastavaa erilaisten tarpeiden ja tilanteiden vuoksi. Erityisesti toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, jonka hinta voi muuttua ajan myötä, vaatii tarkkaa harkintaa. Tässä osiossa käsitellään verkkopalvelujen käyttäjän näkökulmaa, joka voi olla kuluttaja, opiskelija tai muu sähkönkäyttäjä.

  Kuluttaja saattaa arvostaa helppoutta ja nopeutta sähkösopimuksen valinnassa. LVE.fi sähkövertailu on erinomainen työkalu, joka auttaa sinua löytämään parhaan mahdollisen sähkösopimuksen omiin tarpeisiisi. Voit myös hyödyntää asiakaspalvelua, jos koet ettei vertailu ole riittävä apu tai sinulla on kysyttävää sopimuksesta.

  Opiskelija, joka saattaa muuttaa useammin, hyötyy toistaiseksi voimassa olevasta sähkösopimuksesta sen joustavuuden vuoksi. LVE.fi vertailu auttaa löytämään opiskelijaystävällisen sähkösopimuksen, joka huomioi mahdolliset muutokset asumistilanteessa.

  Sähkönkäyttäjänä on tärkeää ottaa huomioon mahdolliset hinnan muutokset, jotka voivat vaikuttaa sähkölaskusi suuruuteen. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus saattaa aluksi vaikuttaa edullisemmalta, mutta markkinahintojen muutokset voivat nostaa kustannuksia. LVE.fi vertailu antaa sinulle kattavan listan eri sähköyhtiöiden tarjouksista ja hinnoista, jotta voit tehdä parhaan mahdollisen valinnan.

  Muista, että asiakaspalvelu on aina apunasi, jos sinulla on kysyttävää sähkösopimukseesi liittyen. Esimerkiksi muuttopuhelin auttaa sinua sähkösopimuksen siirrossa uuteen osoitteeseen. Näin voit olla varma, että saat parhaan palvelun ja sopimuksen, joka vastaa sinun tarpeitasi.

  Sähkön markkinahinta ja vertailu

  Sähkön markkinahinta määräytyy tarjonnan ja kysynnän perusteella ja vaihtelee päivittäin. Se on merkittävä osa toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen hinnan muodostumista. On tärkeää ymmärtää, kuinka hinta muuttuu ja vertailla eri vaihtoehtoja, jotta voit tehdä taloudellisesti järkeviä sähkösopimuksia.

  Pörssihinta eli sähköntuotannon kustannukset perustuvat spot-hintaan. Tämä hinta määräytyy markkinoilla päivittäin, ja se vaikuttaa myös toistaiseksi voimassa oleviin sähkösopimuksiin. Vaihtelut pörssihinnassa voivat vaikuttaa merkittävästi sähkösopimuksen hintaan.

  Hintavertailu auttaa sinua löytämään edullisimman ja parhaiten sopivan sähkösopimuksen juuri sinun tarpeisiisi. Vertailussa kannattaa kiinnittää huomiota eri tarjousten kokonaiskustannuksiin, joihin vaikuttaa sähkön markkinahinta, siirtomaksu sekä sopimuksen ehdot.

  LVE.fi sähkönhintavertailu on hyödyllinen työkalu sähkösopimuksen kilpailuttamiseen. Vertailu on helppokäyttöinen, ja se auttaa sinua löytämään itsellesi parhaan sähkösopimuksen tarjousten joukosta. Voit vertailla esimerkiksi erilaisia sopimustyyppejä, kuten määräaikaisia ja toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia, sekä tarkastella hintatietoja ja sopimusehtoja.

  Muista vertailla sähkösopimuksia säännöllisesti, sillä markkinahinta ja tarjoukset vaihtelevat. Näin voit varmistaa, että saat parasta mahdollista hintaa sähköstäsi ja pysyt ajan tasalla sähkömarkkinoiden kehityksestä.

  Sähkösopimuksen tyypit ja niiden erot

  Sähkösopimuksia on monenlaisia, ja niiden välillä on tärkeitä eroja. Tässä osiossa esitellään erilaisia sähkösopimuksia ja niiden eroja.

  Yleissähkö on yleisin sähkösopimuksen tyyppi, joka soveltuu useimmille kotitalouksille. Se on helppo ja yksinkertainen vaihtoehto, jossa sähkön hinta on sama ympäri vuorokauden.

  Yösähkö-sopimuksessa sähkön hinta vaihtelee vuorokaudenajan mukaan. Tässä sopimuksessa sähkön hinta on alhaisempi yöaikaan, mikä voi olla hyödyllistä esimerkiksi sähkölämmityksen tai latauslaitteiden käyttäjille.

  Kausisähkö-sopimuksissa sähkön hinta vaihtelee vuodenajan mukaan. Kesä- ja talvikaudet on määritelty etukäteen, ja sähkön hinta on yleensä edullisempi kesäkaudella.

  Pörssisähkö on sopimustyyppi, jossa sähkön hinta määräytyy pohjoismaisen sähköpörssin Nord Poolin mukaan. Tämä voi tarkoittaa suurta hintavaihtelua, mutta myös mahdollisuuksia hyötyä edullisista markkinahinnoista.

  Aikasähkö-sopimuksissa sähkön hinta vaihtelee tietyin väliajoin päivän aikana. Usein on kyse kolmesta eri hintajaksosta: huippu-, kanta- ja matalahinta-ajasta. Tällainen sopimus voi olla hyödyllinen, jos osaat ajastaa sähkönkulutuksen matalahintaisille ajoille.

  Määräaikainen sähkösopimus on sopimus, joka tehdään tiettyyn päivämäärään asti. Sen jälkeen sopimus päättyy tai siirtyy automaattisesti toistaiseksi voimassa olevaksi sähkösopimukseksi. Määräaikaisissa sopimuksissa sähkön hinta voi olla esimerkiksi kiinteä tai sidottu indeksiin.

  Kun valitset itsellesi sopivinta sähkösopimusta, vertaile eri vaihtoehtoja huolellisesti. LVE.fi sähkövertailu on hyvä työkalu sähkösopimusten vertailuun, sillä se antaa sinulle kattavan käsityksen erilaisten sopimustyyppien hinnoista ja ehdoista.

  Muutto ja sähkösopimus

  Muuttaessasi uuteen kotiin, on tärkeää ottaa huomioon sähkösopimuksen valinta. Riippumatta siitä, muutatko omakotitaloon vai kerrostaloon, toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on joustava ratkaisu, sillä se mahdollistaa hinnan muutoksen.

  Toistaiseksi voimassa olevassa sähkösopimuksessa hinta määräytyy markkinahintojen mukaan. Tämä voi olla etu, jos sähkön hinta laskee, mutta samalla sinun tulee olla tietoinen siitä, että hinnat voivat myös nousta. Vertaa eri sähköyhtiöiden tarjoamia sopimuksia ja valitse paras vaihtoehto sinulle ja perheellesi.

  LVE.fi sähkövertailussa voit vertailla eri sähköyhtiöiden tarjoamia toistaiseksi voimassa olevia sähkösopimuksia helposti ja nopeasti. LVE.fi avulla saat luotettavan ja ajantasaisen käsityksen sähkön hinnoista ja palveluista, jotta voit tehdä valistuneen valinnan.

  Kun valitset toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen muuton yhteydessä, muista ilmoittaa uusi osoitteesi sähköyhtiölle, jotta laskutus tapahtuu oikean mukaisesti. Näin varmistat sujuvan ja vaivattoman muuton, ja voit nauttia uudesta kodistasi ilman ylimääräisiä huolia.

  Suorita sähkövertailu LVE.fi-sivustolla jo ennen muuttoa, jotta ehdit tehdä järkeviä päätöksiä ja sovittaa sähkösopimuksen muun muuttojärjestelyjen kanssa yhteen. Toimivalla suunnittelulla varmistat, että uudessa kodissasi on valmiina kaikki tarvittava samalla kun voit säästää rahaa pitkällä aikavälillä.

  Energianlähteet ja sähkötuotanto

  Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus mahdollistaa hinnan muutoksen, kun energia-alan markkinatilanne vaihtelee. On tärkeää ymmärtää, miten eri energianlähteet vaikuttavat sähkön tuotantokustannuksiin ja hintoihin.

  Uusiutuva energia on yksi keskeinen tekijä sähkön hinnassa, sillä se on ympäristöystävällinen vaihtoehto perinteisille fossiilisille polttoaineille. Uusiutuvia energianlähteitä ovat muun muassa aurinko-, tuuli- ja vesivoima. Uusiutuvan energian osuus Suomen sähköntuotannosta on kasvussa.

  Tuulivoima on yksi tärkeä uusiutuva energianlähde. Tuulivoiman käyttö on lisääntynyt merkittävästi Suomessa viime vuosina, ja sen osuus sähkön tuotannossa onkin noussut nopeasti. Tuulivoiman käyttöön perustuvat sähkösopimukset edistävät vihreää energiaa ja tukevat samalla uusiutuvan energian kehitystä.

  Vihreä sähkö tarkoittaa sähköä, joka tuotetaan ympäristöä säästävistä energianlähteistä, kuten tuuli-, aurinko- ja vesivoimasta. Vihreän sähkön valitseminen sähkösopimuksessasi auttaa vähentämään hiilidioksidipäästöjä ja edistämään kestävää kehitystä.

  Sähkösopimusten vertailu on helppoa esimerkiksi LVE.fi-sivustolla, joka auttaa sinua löytämään oikean sähkösopimuksen tarpeidesi ja arvojesi mukaan. Vertailemalla eri sähkösopimuksia voit valita itsellesi edullisimman ja ympäristöystävällisimmän ratkaisun.

  Sähkönkulutus ja lämmitys

  Sähkön kulutus on tärkeä tekijä toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen hinnan muutoksessa. Sähkönkulutuksen määrä voi vaihdella vuodenajan ja asumismuodon mukaan. Sähkölasku koostuu kahdesta osasta: energian kwh-hinta ja perusmaksu.

  Sähkölämmitys on yksi merkittävimmistä sähkönkulutuksen aiheuttajista taloyhtiöissä ja omakotitaloissa. Lämmityksen tarve vaihtelee sääolosuhteiden mukaan, ja sitä voi seurata esimerkiksi ilmaiseksi lämmityksen esote waurasta. Lämmityksen osuus on noin 25 % omakotitalon sähkönkulutuksesta.

  Tärkeää on seurata omaa sähkönkulutustaan ja vertailla sähkösopimusten hintoja. Kilowattitunti (kWh) on sähkön kulutusyksikkö. Yksi kilowattitunti tarkoittaa tuhannen watin teholla tunnin ajan kuluttamaa sähkömäärää. Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus mahdollistaa helposti kilowattituntihintojen vertailun, sillä sopimus ei ole sidottu tiettyyn määräaikaan.

  Voit käyttää LVE.fi -sivustoa sähkösopimusten hintavertailuun ja löytää itsellesi sopivimman toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen. Vertailemalla eri tarjouksia voit optimoida sähkönkulutustasi ja valita sähkölämmitykseen sopivan hinnan.

  Muista, että säästät sähkölaskussa myös kiinnittämällä huomiota omiin energiansäästötottumuksiin. Näin voit vaikuttaa positiivisesti sekä sähkölaskuusi että ympäristöön.

  Sähkön kulutuksen mittaustapa

  Kulutuksen mittaustapa vaikuttaa sähkön kulutukseen sekä kustannuksiin. Eri mittaustavoilla voidaan seurata sähkönkulutusta tarkemmin ja hyödyntää yksityiskohtaista tietoa tehokkaammin.

  Yleisimpiä mittaustapoja ovat:

  • Kuukausimittaus: Tässä mittauksessa sähkönkulutuksen seuranta tapahtuu kuukausitasolla. Tämä mittaus on helppo ja nopea tapa seurata sähkön kulutusta.
  • Viikkomittaus: Viikkomittausta käyttämällä voit seurata sähkönkulutusta viikoittain. Tämä auttaa sinua havaitsemaan mahdolliset kulutuspiikit ja säästämään sähkökustannuksissa.
  • Päivämittaus: Päivämittaus tarjoaa tarkimman tiedon sähkönkulutuksestasi. Sen avulla voit tarkastella kulutusta päivä- ja tuntitasolla. Tämä mittaus voi edistää energiansäästöä ja auttaa sinua tehostamaan sähkön käyttöä.

  Kun olet perehtynyt mittaustapoihin, kannattaa vertailla eri sähköyhtiöiden tarjoamia toistaiseksi voimassa olevia sähkösopimuksia ja niiden hintamuutoksia. Voit hyödyntää LVE.fi-sivuston sähkövertailua, joka auttaa sinua löytämään itsellesi sopivimman ja edullisimman sopimuksen. Vertailun avulla voit saada paremman kuvan siitä, miten eri sopimusten hinnat vaihtelevat ja minkälaisiin kustannuksiin sinun tulisi varautua eri mittaustapojen kanssa.

  Huomioon ottaen mittaustavan valinnan, on tärkeää muistaa, että eri kulutustasot vaikuttavat myös sähkön hinnan muutoksiin. Sähkönkulutuksen pienentäminen voi johtaa alhaisempiin kustannuksiin ja sähkösopimuksen hintojen vaihtelun pienempään merkitykseen taloudessa.

  Tärkeintä on valita mittaustapa, joka parhaiten auttaa sinua hallitsemaan sähkönkulutusta ja kustannuksia. Tämä voi auttaa sinua säästämään rahaa ja tehostamaan sähkönkäyttöäsi pitkällä aikavälillä.

  Usein kysyttyjä kysymyksiä

  Miten sähkösopimuksen hinnan muutos vaikuttaa laskuun?

  Kun toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen hinta muuttuu, huomaat muutoksen seuraavassa sähkölaskussasi. Vertaa eri sähkösopimusten hintoja helposti LVE.fi sähkövertailusta.

  Kuinka usein sähköyhtiö voi muuttaa toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen hintaa?

  Sähköyhtiöt voivat muuttaa toistaiseksi voimassa olevien sopimusten hintoja vapaasti, mutta lain mukaan heidän on ilmoitettava asiakkaille hinnanmuutoksesta vähintään 14 päivää ennen muutoksen voimaantuloa.

  Millä perusteella sähköyhtiöt määrittelevät hinnanmuutoksen?

  Sähköyhtiöiden hinnanmuutokset perustuvat yleensä markkinoiden sähkön hintaan, joka heijastaa kysynnän ja tarjonnan muutoksia. Myös verot, sähkönsiirtokustannukset ja sähköverkon kehittäminen voivat vaikuttaa hintaan.

  Miten kohtuullinen sähkön hinta määritellään?

  Kohtuullinen sähkön hinta määritellään vertaamalla markkinoilla olevien eri sähköpalveluntarjoajien tarjouksia. LVE.fi sähkövertailu auttaa sinua löytämään kohtuullisen hinnan sähkösopimukselle.

  Onko määräaikaisen sopimuksen vaihtaminen toistaiseksi voimassa olevaan edullisempaa?

  Toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa hinnat voivat muuttua, mutta ne voivat olla edullisempia kuin määräaikaiset sopimukset. Vertaa eri sopimustyyppejä LVE.fi sähkövertailussa löytääksesi sinulle parhaan ratkaisun.

  Miten voin perua netissä tehdyn sähkösopimuksen?

  Voit perua netissä tehdyn sähkösopimuksen ottamalla yhteyttä sähköyhtiöön 14 päivän kuluessa sopimuksen tekemisestä. Tarkista sopimusehdot ja ota yhteyttä asiakaspalveluun tarvittaessa.

  Tiedot päivitetty 11/09/2023 tarkista lopulliset tiedot liittymän tarjoajan sivuilta.