12 kk määräaikainen sähkösopimus

12 kk määräaikainen sähkösopimus lyhyesti

12 kk määräaikainen sähkösopimus on sähkön toimitussopimus, joka kestää yhden vuoden. Tämä sopimus lukitsee yleensä hinnan ja ehdot tuoksi ajaksi, tarjoten hintavakautta. Sopimusta ei tavallisesti voi irtisanoa ennen määräajan päättymistä ilman kustannuksia.

12 kk määräaikainen sähkösopimus
Sisällysluettelo

  12 kk Määräaikainen sähkösopimus

  12 kuukauden määräaikainen sähkösopimus on sopimus, jossa sähkön hinta on kiinteä 12 kuukauden ajan. Tämäntyyppinen sopimus voi auttaa sinua budjetoimaan sähkönkulutuksen kustannuksia, koska tiedät hinnan pysyvän samana koko sopimuskauden ajan. Vertaile eri tarjoajien tarjouksia LVE.fi-sivustolla löytääksesi parhaan määräaikaisen sähkösopimuksen tarpeisiisi.

  Määräaikainen vs toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus

  Eri sähkösopimustyypeissä on omat etunsa ja haittansa:

  Määräaikainen sähkösopimus:

  • Kiinteä hinta koko sopimuskauden ajan.
  • Budjetointi on helpompaa.
  • Ei tarvitse seurata sähkömarkkinoita aktiivisesti.

  Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus:

  • Joustonvaraa sähkön hinnassa.
  • Mahdollisuus hyötyä markkinahintojen laskusta.
  • Vaatii aktiivista seurantaa sähkömarkkinoilla.

  Ymmärtämällä nämä kaksi sopimustyyppiä voit valita itsellesi parhaiten sopivan sähkösopimuksen. Kun otat huomioon omat tarpeesi ja käyttötottumukset, voit löytää sopivan sähkösopimuksen ja sen tyyppisen sopimuksen, joka tuo sinulle säästöjä ja mielenrauhaa.

  Muista vertailla eri sähkönmyyjien tarjouksia LVE.fi-sivustolla ennen sopimuksen solmimista, jotta saat parhaan mahdollisen sopimuksen tarpeisiisi.

  Sähkön hinnan ymmärtäminen

  Sähkön hinta ja ALV

  Sähkön hinta koostuu monista tekijöistä, kuten energian hankinnasta, siirrosta ja arvonlisäverosta (ALV). Sähkön hintaan lisätään ALV, joka on Suomessa tällä hetkellä 24 %. Näin ollen, sähkölaskussa näkyvä hinta sisältää veron osuuden.

  Kun vertailet sähkösopimuksia, on tärkeää tarkastella sekä verollista että verotonta hintaa. Voit käyttää esimerkiksi LVE.fi-sivustoa vertailuun, joka auttaa sinua löytämään parhaan mahdollisen tarjouksen.

  Sähkölasku

  Sähkölasku koostuu tyypillisesti kahdesta osasta: energian hinnasta (kWh-hinta) ja sähkön siirron hinnasta. Energian hinta vaihtelee erilaisten sähkösopimusten välillä, kun taas sähkön siirron hinta riippuu paikallisesta sähköverkkoyhtiöstä.

  Kun vertailet sähkösopimuksia, on hyvä ottaa huomioon myös mahdolliset kiinteät kuukausimaksut ja muut lisämaksut, jotka voivat vaikuttaa kokonaiskuluihin.

  Kiinteähintainen vs Pörssisähkö

  Kiinteähintainen sähkösopimus tarkoittaa, että maksat saman hinnan jokaisesta käyttämästäsi kilowattitunnista (kWh) sopimuskauden ajan. Tämä vaihtoehto voi olla hyvä, jos haluat ennakoitavuutta sähkölaskuihisi.

  Pörssisähkö sen sijaan tarkoittaa, että sähkön hinta määräytyy markkinahintojen mukaan, ja se voi vaihdella tunneittain. Pörssisähkösopimuksen hinta koostuu perusmaksusta ja sähköenergian spot-hinnasta.

  Kun valitset 12 kuukauden määräaikaisen sähkösopimuksen, harkitse omat tarpeesi ja arvioi, kumpi hinnoittelumalli sopii sinulle paremmin: kiinteähintainen vai pörssisähkö. Vertailuun voit käyttää apuna LVE.fi-sivuston kaltaisia palveluita, jotka auttavat sinua löytämään sopivimman vaihtoehdon.

  Kulutus ja laskut

  Perusmaksu vs kuukausimaksu

  Sähkösopimuksessa on yleensä kaksi erilaista maksua: perusmaksu ja kuukausimaksu. Perusmaksu kattaa sähköverkon ylläpitoon liittyvät kustannukset ja se on kiinteä, riippumatta sähkönkulutuksesta. Kuukausimaksu taas perustuu kulutukseesi ja vaihtelee sen mukaan.

  Vertaile eri sähkösopimuksia ja niiden hintoja LVE.fi sähkövertailun avulla ja valitse sinulle sopivin vaihtoehto.

  Sähkönkulutuksen seuraaminen

  Sähkönkulutusta voidaan mitata usealla eri tavalla, kuten esimerkiksi kilowattitunteina (kWh) tai megawattitunteina (MWh). Ymmärtämällä sähkönkulutuksen eri mittayksiköt ja miten ne vaikuttavat laskuihisi, voit tehdä parempia valintoja sähkösopimuksen suhteen.

  Tarkastele sähkölaskujasi ja kiinnitä huomiota seuraaviin asioihin:

  • Sähkönkulutus (kWh): Tämä mittaa kuinka paljon sähköä olet käyttänyt tietyllä ajanjaksolla.
  • Sähkönsiirto: Tämä viittaa sähkön siirtämiseen sähköverkosta kotiisi tai yrityksesi tiloihin.
  • Sähköverkko: Tämä tarkoittaa koko infrastruktuuria, jonka kautta sähkö siirtyy tuottajalta kuluttajalle.
  • Vesi: Veden lämmittäminen voi merkittävästi vaikuttaa sähkönkulutukseen. Vedenkulutus vaikuttaa siis myös sähkökustannuksiin.

  Seuranta on tärkeä osa sähkönkulutuksen hallintaa. Säännöllinen seuranta auttaa sinua ymmärtämään sähkönkäyttöäsi sekä löytämään mahdolliset tehostamiskeinot energiankulutuksen vähentämiseksi. Voit seurata sähkönkulutustasi esimerkiksi sähköliittymän kautta, joka tarjoaa usein kulutustietoja reaaliajassa.

  Energian lähteet ja ympäristö

  Uusiutuva vs Fossiilivapaa energia

  Nykyään markkinoilla on tarjolla erilaisia energialähteitä, kuten uusiutuvaa energiaa ja fossiilivapaata energiaa. Uusiutuva energia on energiaa, joka on peräisin luonnonvaraisista lähteistä, kuten tuuli, aalto, aurinko ja vesi. Uusiutuva energia muuntuu yleensä aurinkosähköksi, tuulivoimaksi, vesivoimaksi ja aaltovoimaksi. Näiden energiamuotojen tuotto on ympäristöystävällistä ja niiden käyttö vähentää ilmastonmuutoksen vaikutuksia.

  Fossiilivapaa energia puolestaan tarkoittaa energiaa, joka ei ole peräisin fossiilisista polttoaineista, kuten kivihiili, maakaasu ja öljy. Ydinvoima on esimerkki fossiilivapaasta energiasta. Ydinvoima on erittäin tehokas ja sen tuotanto aiheuttaa vain vähän hiilidioksidipäästöjä. Sen tuotanto ei kuitenkaan ole täysin uusiutuvaa, sillä se käyttää uraania polttoaineena.

  Energian hinta ja ympäristövaikutus

  Energian hinta ja sen ympäristövaikutukset ovat tärkeitä seikkoja, kun valitset 12 kk määräaikaisen sähkösopimuksen. Yleensä uusiutuvan energian hinta perustuu markkinoiden hintoihin ja esimerkiksi spot-hintaan. Spot-hinta tarkoittaa lyhyen aikavälin sähkön hintaa, joka voi vaihdella nopeasti. Esimerkiksi tuulivoiman hinta voi vaihdella vuorokauden ja vuoden mukaan tuulen voimakkuuden mukaan.

  Uusiutuvat energiat, kuten tuuli- ja aurinkosähkö, ovat yhä kilpailukykyisempiä energian hinnoissa verrattuna fossiilisiin polttoaineisiin ja ydinvoimaan. Tämä tekee niistä houkuttelevan vaihtoehdon sekä ympäristön että lompakon kannalta. Ympäristöystävälliset energialähteet ovat hyvä valinta määräaikaisen sähkösopimuksen kannalta, sillä ne minimoidut hiilidioksidipäästöt ja auttavat torjumaan ilmastonmuutosta.

  LVE.fi sähkövertailu auttaa sinua löytämään tarpeisiisi sopivan sähkösopimuksen, joka ottaa huomioon eri energiajärjestelmien hinnat ja ympäristövaikutukset. Vertailemalla eri sähkösopimuksia voit valita itsellesi sopivan yhdistelmän hinnasta, yksityisen energianlähteen, ilmasto mixista, ja sopimuksen kestosta (esim. 12 kk tai 24 kk).

  Usein kysytyt kysymykset

  Mitkä ovat 12 kk määräaikaisen sähkösopimuksen edut?

  12 kuukauden määräaikainen sähkösopimus tarjoaa monia etuja. Ensinnäkin, se tarjoaa vakauden sähkölaskussa, koska hinta on kiinteä koko sopimuskauden ajan. Toiseksi, se voi olla kustannustehokas vaihtoehto, kun vertaat hintoja LVE.fi sähkövertailusta. Kolmanneksi, se antaa sinulle mahdollisuuden arvioida sähkömarkkinat vuosittain ja tehdä harkittuja päätöksiä sopimuksen uusimisesta.

  Voiko 12 kk määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanoa ennen sopimuskauden päättymistä?

  Yleensä 12 kk määräaikainen sähkösopimus sitoo sinua sopimuskauden loppuun asti. Kuitenkin, joissakin tilanteissa, kuten muuton yhteydessä, voit ehkä irtisanoa sopimuksen ennenaikaisesti. Tarkista sopimusehdot tai ota yhteyttä sähköyhtiöösi selvittääksesi mahdollisuudet.

  Miten 12 kk määräaikainen sähkösopimus vertautuu 6 tai 24 kk sopimuksiin?

  12 kk määräaikainen sähkösopimus on kompromissi lyhyempien 6 kk sopimusten ja pidempien 24 kk sopimusten välillä. Se tarjoaa vakauden sähkölaskussa kohtuullisen ajan, mutta mahdollistaa silti sopimuksen uusimisen useammin. Vertaa erilaisia sopimusvaihtoehtoja LVE.fi sähkövertailusta löytääksesi parhaan ratkaisun omiin tarpeisiisi.

  Milloin on paras aika tehdä 12 kk määräaikainen sähkösopimus?

  Paras aika tehdä 12 kk määräaikainen sähkösopimus on silloin, kun sähkönhinnat ovat edullisia. Käytä LVE.fi sähkövertailua seurataksesi markkinahintoja ja löytääksesi sopivan hetken tehdä sopimus.

  Mikä on keskimääräinen hinta 12 kk määräaikaiselle sähkösopimukselle?

  Keskimääräinen hinta 12 kk määräaikaiselle sähkösopimukselle vaihtelee markkinatilanteen mukaan sekä sähköyhtiöiden tarjouksista. Tarkista aina ajankohtaiset hinnat LVE.fi sähkövertailusta parhaan arvion saamiseksi.

  Mitä tapahtuu 12 kk määräaikaisen sähkösopimuksen päätyttyä?

  Kun 12 kk määräaikainen sähkösopimus päättyy, voit joko uusia sopimuksen saman sähköyhtiön kanssa tai etsiä kilpailukykyisemmän tarjouksen LVE.fi sähkövertailusta. On tärkeää, että teet valinnan ennen sopimuksen päättymistä, jotta vältät siirtymisen sähköyhtiön oletussopimukseen, joka voi olla kalliimpi vaihtoehto.

  Tiedot päivitetty 11/09/2023 tarkista lopulliset tiedot liittymän tarjoajan sivuilta.